Τι να κάνω MBA ή MSc;

Τι να επιλέξω, MBA ή Master (MSc/MA);

Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας έχει κάνει πλέον απαραίτητη την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είτε για κάποιον που κάνει τώρα τα πρώτα επαγγελματικά βήματα είτε για κάποιον που έχει ήδη μεγάλη εργασιακή εμπειρία.

Πώς όμως γίνεται η επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού;
Ποιο πρόγραμμα θα προσφέρει ταυτόχρονα και τις γνώσεις αλλά και την ώθηση στο βιογραφικό του αποφοίτου; Επιλέγουμε MBA ή MSc; Ποια είναι η διαφορά; Η επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως την ποιότητα και φερεγγυότητα του πανεπιστημίου, το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, αλλά και κατά πόσο ταιριάζει το εκάστοτε πρόγραμμα στις ανάγκες και απαιτήσεις του εκάστοτε σπουδαστή.

Το Πανεπιστήμιο του Heriot Watt του Εδιμβούργου είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Μεγάλη Βρετανία (Κοιτάζοντας λοιπόν τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων, αλλά και τον στρατηγικό στόχο του (την δημιουργία ενός ιδρύματος με διεθνή απήχηση και παρουσία) καταλαβαίνει κανείς ότι το Πανεπιστήμιο Heriot Watt του Εδιμβούργου προσφέρει στους σπουδαστές και αποφοίτους του έναν τίτλο σπουδών με παγκόσμια απήχηση. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1821 από τον οικονομολόγο George Heriot και τον μηχανικό James Watt (εφευρέτη της ατμομηχανής), δηλαδή έχει περίπου 200 χρόνια εμπειρίας και παρουσίας στον χώρο της ανώτατης και πρωτοποριακής εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα με μεγάλη παράδοση και με εγγύηση στα πτυχία που απονέμει. Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά αφού οι απόφοιτοι κατέχουν ένα πτυχίο που προσφέρει και ποιότητα και φερεγγυότητα πράγματα που αναγνωρίζονται από εργοδότες, αφού πάνω από 92% των αποφοίτων βρίσκουν εργασία ή καλυτερεύουν τις συνθήκες εργασίας τους μέσα σε 6 μήνες από την αποφοίτησή τους (Guardian, 2012).

Το MBA είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει έναν σπουδαστή για διοικητική θέση, δηλαδή δεν είναι ένα πτυχίο που προσφέρει τις εξειδικευμένες «τεχνικές» γνώσεις σε κάποια επιμέρους επιχειρησιακή λειτουργία (όπως χρηματοοικονομικά,  marketing, διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού κτλ.) αλλά παρέχει γνώσεις που θα δώσουν στους απόφοιτους τα εφόδια εκείνα για να διοικήσουν οποιαδήποτε λειτουργία/τμήμα μία επιχείρησης με κατανόηση των λοιπών λειτουργιών/τμημάτων, ώστε η επιχείρηση να λειτουργεί αρμονικά ως σύνολο. Αντίθετα ένα μεταπτυχιακό MSc προσφέρει τις εξειδικευμένες γνώσεις μιας λειτουργίας σε βάθος και έχει στόχο να δημιουργήσει απόφοιτους «ειδήμονες – ειδικούς» σε συγκεκριμένα θέματα ανάλογα με τον τομέα του τίτλου (MSc in Financial Management, MSc in Marketing, MSc in Human Resource Management κ.α.). Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι ο ένας τύπος πτυχίου με τον άλλον δεν διαφέρουν ως προς το  επίπεδο σπουδών – είναι και τα δύο ισάξια μεταπτυχιακά διπλώματα – αλλά στο αντικείμενο που πραγματεύονται. Το τι πρόγραμμα θα επιλέξει κανείς πρέπει να γίνει βάσει του ενδιαφέροντος και του αντικειμένου κάθε υποψηφίου. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα που εργάζεται αρκετό καιρό στο αντικείμενό του και επιθυμεί να στοχεύσει μια θέση προϊσταμένου, ασχέτως λειτουργίας, θα ήταν πιο σωστό να κάνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA. Και το MSc δίνει τη δυνατότητα να είναι κανείς προϊστάμενος στην ειδικότητά του, αλλά εάν θελήσει να μετακινηθεί εκτός αυτής χρειάζεται συμπλήρωση των γενικότερων επιχειρηματικών γνώσεων. Πιθανώς οι όροι generalist και specialist περιγράφουν περιληπτικά καλύτερα την διαφορά.

Τα μαθήματα που περιέχονται σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και η μορφή του ίδιου του προγράμματος είναι πολύ σημαντικά στην τελική επιλογή. Το MBA και τα Master in Science  του Πανεπιστημίου Heriot Watt και του Edinburgh Business School προσφέρουν μια πληθώρα μαθημάτων που σκοπό δεν έχουν απλώς μια παρουσίαση της θεωρίας αλλά την σύνδεση της θεωρητικής επιστημονικής γνώσης με τον κόσμο των επιχειρήσεων και το πώς μπορούν όλα αυτά να εφαρμοστούν στην πράξη. Η εξαιρετική ευελιξία των προγραμμάτων (χρονικά, τοπικά, οικονομικά, αλληλουχίας μαθημάτων) καθιστά τα προγράμματα ιδιαίτερα φιλικά σε εργαζόμενους προσφέροντας την δυνατότητα χωρίς να παραμελήσουν ή να εγκαταλείψουν την εργασία τους και με οποιεσδήποτε απρόβλεπτες συνθήκες να αποκτήσουν ένα πτυχίο υψηλού επίπεδου και αναγνώρισης σε όποιο μέρος, όπου και εάν βρεθούν.

elGreek